Žihlavové pesto s cesnakovým nádychom

pestoVonku je síce škaredo, ale máme tu obdobie jari, teda aspoň podľa kalendára a všetko zelenie. Čas ísť na žihlavu! Pripravila som pesto z kombinácie žihlavy a medvedieho cesnaku, ktoré chutí úžasne. Veď vyskúšajte :)

Žihlava – pŕhľavá burina, ktorá rastie takmer všade. Čaj zo žihlavy pôsobí priaznivo na funkciu obličiek, žlčníka, pečeň. Okrem toho žihlava čistí krv a znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje metabolizmus, zmierňuje reumu, pôsobí proti vypadávaniu vlasov, je močopudná, takže pomôže aj pri ochorení močových ciest.

Medvedí cesnak – výborný prostriedok pri regulácii vysokého cholesterolu, detoxikuje organizmus, má antibakteriálne účinky, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach a zlepšuje prietok krvi v žilách.

 

Potrebujeme:

  • 100 g žihlavy (= 2 väčšie hrste)
  • 100 g medvedieho cesnaku (= 2 väčšie hrste)
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g nivy
  • 3 dcl kvalitného olivového oleja

Postup:

V prvom rade som žihlavu premyla horúcou vodou. Potom som do mixéra vložila žihlavu, medvedí cesnak a vlašské orechy. Postupne som pridávala olivový olej a nakoniec 100 g nastrúhanej nivy.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *