Umývam, umývaš, umývame všetko

 

Umývanie rúk je jedným z hlavných spôsobov, ako znížiť riziko prenosu baktérií. Avšak, pokiaľ ide o jedlo, pravidlá umývania nie sú tak jasné.  Existujú potraviny, ktoré by sa mali pred použitím vždy umyť a existujú aj výnimky, ktoré by ste mali držať ďaleko od drezu.

 

VŽDY TREBA UMYŤ

  • Ovocie a zeleninu bez šupky, bio aj nebio a bez ohľadu na to odkiaľ pochádza, umyte ovocie a zeleninu studenou vodou z vodovodu bezprostredne pred jedlom. Samozrejme bez akéhokoľvek mydla! Póry na produktoch môžu totiž absorbovať saponát. Osušte čistou handričkou alebo papierovou utierkou z dôvodu zneškodnenia škodlivých baktérií, ktoré môžu byť prítomné na povrchu čerstvých produktov.
  • Ovocie a zeleninu so šupkou, ako napríklad banány, avokádo, grapefruity, citróny, limetky… Všetky tieto produkty treba umyť, pretože špina a baktérie môžu byť prenesené z kôry do vnútra ovocia popri šúpaní alebo krájaní.
  • Viečka umyte ešte pred otvorením, aby sa jednotlivé časti obalu nedotkli produktu. Konkrétne je nutné umyť všetky plechovky limonád a konzervy pred otvorením.

 

NIKDY NEUMÝVAŤ

  • Surové kurča (a iné surové mäso) – umývanie surového mäsa, nevyčistí vaše mäso. Oplachovaním sa dokonca šíria škodlivé baktérie po kuchyni. Pri mäse je šanca, že za surova bude mať salmonelu alebo campylobactera a jediný spôsob zabitia týchto patogénov je variť mäso pri 165 °C.
  • Ryby – vyhnite sa umývaniu surový rýb, pretože tým čistíte rybu. Namiesto toho to zvyšuje pravdepodobnosť kontaminácie iných potravín a povrchov.
  • Vajcia – neumývajte vajcia ihneď po zakúpení, pretože to môže odstrániť povlak, ktorý ochraňuje vajcia pred baktériami a tiež sa vajíčka rýchlejšie pokazia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *